Vrijeme čitanja 4 min 21 ožu 2024

Capsule garderoba – kako modni minimalizam može promijeniti vaš stil?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 4 min

Jeste li se dosad susreli s pojmom capsule garderoba? Što to zapravo znači? U našem članku saznajte o čemu je riječ i kako je možete sami izraditi te što u nju spremiti.

Osnovni principi i prednosti capsule ormara

Prije nego što naučite principe i prednosti ovog rješenja, želimo vas upoznati s konceptom koji se zove capsule ormar. Ideju je prije više od pola stoljeća prezentirala Susie Faux, vlasnica londonskog butika Wardrobe.

Susie Faux vjerovala je da žene kupuju previše odjeće i svejedno se žale da nemaju što odjenuti. Proširila je koncept minimalističkog ormara, gdje dame imaju samo nekoliko osnovnih odjevnih predmeta i od njih kreiraju svakodnevne lookove. Ideju capsule garderobe kasnije je koristila modna dizajnerica Donna Karan. Zahvaljujući njoj, ovaj koncept postao je popularan u cijelom svijetu.

Capsule ormar nije ništa drugo nego kolekcija najpotrebnije odjeće i dodataka poput ženskih torbica ili nakita, koji u različitim konfiguracijama stvaraju svestrani set za posao, svaki dan ili posebne prilike. U praksi, to znači da nemate potrebe za prenatrpanim ormarom. Sve što trebate su jedan ili dva para traperica, nekoliko bluza, jakna i pulover.

Koje su prednosti capsule ormara? Prije svega, štedi prostor. Ne treba vam mnogo prostora za osmišljavanje vlastitog capsule ormara. Sve što vam treba je ormar s duplim vratima, nekoliko vješalica i polica. Također, izbjegavajte nepromišljenu kupovinu i, kao rezultat toga, štedite novac. Umjesto desetak pari hlača koje ne nosite, odlučite se za jedan dobro skrojen par ženskih traperica ili hlača koje vam sjajno pristaju. Pomno odabranu odjeću imat ćete nekoliko sezona.

Praktičan vodič za slaganje capsule ormara

Želimo vam olakšati izradu capsule garderobe, jer vrlo dobro znamo da to može biti prilično težak zadatak u današnje vrijeme u vladavini konzumerizma. Prije svega, capsule ormar trebao bi sadržavati najviše 50 različitih odjevnih predmeta. Naravno, predmeti u capsule ormaru trebaju biti prilagođeni vašem individualnom ukusu i potrebama. Na primjer, ako volite nositi haljine i suknje, onda je to odjeća koje biste trebali imati najviše u svom ormaru.

Počnite stvarati capsule ormar s generalnim pospremanjem svoje odjeće. Odbacite preveliku, premalu odjeću kao i onu koju niste nosili godinama. Neželjenu odjeću možete dati u dobrotvorne svrhe, reciklirati ili prodati. Pobrinite se da dobije „drugi život”.

U sljedećem koraku razmislite što vam je potrebno. Ne zaboravite da predmeti vaše capsule garderobe trebaju biti najbolje moguće kvalitete. Odlučite se za prirodne materijale – lan, pamuk ili svilu, a izbor neka bude dosljedan u tonu i stilu. Odaberite najviše pet boja odjeće koju ćete udomiti u svom ormaru. Također razmislite koji krojevi uljepšavaju vašu figuru, a što biste trebali izbjegavati.

Predmeti ormara kapsule – morate imati u minimalističkom ormaru

Već znate što je capsule ormar. Međutim, popis stavki koje treba uključiti nije isti za sve žene. Puno ovisi o vašem individualnom stilu i o tome preferirate li casual, poslovni ili sportski izgled. Međutim, sastavili smo odjeću i modne dodatke koji su izvrstan izbor za minimalistički capsule ormar. Evo ih:

3-4 haljine za jesen i zimu,
3-4 haljine za proljeće i ljeto,
1 večernja haljina za posebne prilike,
1 sportske tajice,
2 para dobro krojenih traperica (jedne svijetle i jedne tamne),
2 bluze (na patentni zatvarač i/ili na kopčanje),
2 suknje za ljeto,
2 suknje za zimu,
kaput za proljeće,
kaput za jesen,
zimska jakna,
kabanica za proljeće i jesen,
1 bijela košulja,
3 džempera (uključujući jedan kardigan),
4 klasične majice,
2 topa bez naramenica za ljeto,
4 bluze (dvije s kratkim i dvije s dugim rukavima).

Naravno, možete slobodno mijenjati ovaj popis prema svojim željama. Ako ne nosite bluze, možete ih zamijeniti majicama i obrnuto.

Capsule ormar – primjeri i inspiracija koje treba slijediti

Znate što bi capsule ormar trebao sadržavati. Primjeri i inspiracija – vrijeme je da vam pokažemo kako složiti gore spomenutu odjeću. Ako želite kreirati svakodnevni look, npr. za odlazak u shopping ili izlazak u grad s prijateljicama odlučite se za klasičnu bijelu majicu kratkih rukava, plave traperice i udobne tenisice.

Elegantne hlače uz bijelu bluzu i štikle idealne su za posao, poslovne sastanke ili ručak s poslovnim partnerima. Za večernji look odaberite elegantnu i bezvremensku malu crnu haljinu. Upotpunite izgled minimalističkim zlatnim ili srebrnim nakitom i, naravno, clutch torbicom.

Ovih dana sve više modnih stilista i influencera promiče stvaranje capsule garderobe. Također, možda se možete inspirirati i njihovim stilovima.

 

Ostali članci