Vrijeme čitanja 4 min 09 velj 2024

Petrol plava: kako je primijeniti na modu i dizajn?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 4 min

Svijet boja nevjerojatno je bogat i neprestano nas inspirira. Uz pomoć boja možemo se izraziti ili urediti prostorije koje će biti zrcala naše mašte. Moda mnogo crpi iz široke palete boja. Zato otvorite svoj ormar za… petrol plavu.

Petrol – koja je to boja i kako je nastala?

Neka su imena boja očita dok nam druga na prvi pogled vrlo malo govore. Petrol plava obično spada u ovu drugu, manje poznatu skupinu nijansi. Petrol boja je kombinacija tamnoplavih i zelenih tonova. Neobična je po tome što njezina točna nijansa uvelike ovisi o kutu svjetlosti – nekada može biti nešto više plava, ponekad zelenija.

Vrlo često ju opisuju i zamjene tirkiznom, međutim, ovo je boja potpuno drugačijih tonova i ima mnogo veću dubinu. Dakle, kako je ova boja dobila ime? Ako prevedemo riječ petrol rekli bismo da je riječ o boji benzina. Kakve to veze ima s tamno tirkiznom bojom?

Ne odnosi se na boju benzina, npr. u boci ili kanistru, već bojama koje se iz njega ispuštaju na asfalt okupan suncem. Jeste li ikada primijetili takav fenomen dok ste hodali? Sigurno ste primijetili plavo-zelenu boju benzina po kojoj je i dobila ime.

Neki ljudi ovu boju uspoređuju s dubinama oceana za vrijeme oluje – i mogli bismo reći da je to poprilično točna analogija. Kao nijansa tamne tirkizne, petrol plava se može svrstati u morsku boju.

 

Inspiracije kako ju kombinirati

Petrol je neuobičajena boja koja se vrlo često koristi u uređenju interijera, ali i u svijetu mode. Zbog svoje dubine najčešće se bira pri stiliziranju outfita za hladnije godišnje doba.

Jesen i zima vrijeme je kada u našim ormarima caruje. Na primjer, vrijedi se opskrbiti zimskom kapom u ovoj nijansi i odgovarajućim šalom i rukavicama. Ovako upečatljivi dodatci izvrsni su za ovo doba godine.

O čemu još trebate voditi računa kada je riječ o odjevnom komadu u ovoj boji? Vrijedi imati na umu da će najbolje pristajati ljudima sa svijetlom puti i očima.
Uskladite ju s bojama koje će ju dodatno naglasiti, primjerice s ljubičastom (nijansa u boji šljive), ako volite odvažan izgled. No, ako više volite malo prigušenije boje, kombinirajte ju s bijelom ili bež. Riječ je o elegantnoj i bezvremenskoj kombinaciji.

Petrol boja i najnoviji trendovi

U teoriji, složiti outfit s upečatljivim bojama nije komplicirano. Kako to izgleda u praksi? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sastavite svoj savršeni outfit.

Jednobojni outfit: Smatrate li da je outfit složen od komada iste nijanse – dosadan? Niste daleko od istine! Ipak, ovakvi outfiti isto imaju svoje mjesto u svijetu mode. Odlučite se za odjeću u istoj boji, ali u različitim nijansama. Kombinirajte blejzer u petrol boji s tirkiznom bluzom i tamnoplavim hlačama. Ovo je siguran i provjeren način stiliziranja elegantnog izgleda.

Kombinirajte nekoliko boja zajedno: Gore smo spomenuli da se petrol boja vrlo dobro slaže s ljubičastom. Međutim, jednako dobro može izgledati i s nijansama ružičaste ili žute. Ne bojte se eksperimentirati  – hrabri stilovi su poželjni.

Odlučili ste se za detalj u boji: ne morate nužno nositi sve nijanse ove boje. Ako ste netko, čiji je ormar pun prigušenih tonova, duboka i odvažna tirkizna može se pojaviti kao nekonvencionalna promjena. Za žene to mogu biti, na primjer, cipele; za muškarce kravata.

Modni dodatci

Što bi bio modni look bez dodataka? Oni su često ono zbog čega se osjećamo jedinstveno i elegantno. Iskoristite to i odaberite dodatke u zanimljivoj boji kako biste poboljšali svoju odjeću i dali joj karakter.

Petrol plava ovdje će biti odličan izbor. Primjerice, možete odabrati trendi torbicu u ovoj boji i kombinirati s cipelama u istoj boji. Dobro će izgledati i naušnice ili dodatci za kosu u ovoj boji. Također, odlična ideja su i beauty proizvodi (lak za nokte, ruž).

Što je s muškom modom? Ovdje bi vrlo dobra ideja bila odabrati tregere ili kravatu u ovoj nijansi. U svakodnevnim kombinacijama – sportske cipele ili kape mogu biti zanimljivo rješenje.

Čak i ako ste ljubitelj klasičnih i decentnijih rješenja, vrlo brzo biste mogli zavoljeti ovu boju koja će vam unijeti potpuno novu energiju u vaše odjevne kombinacije. Provjerite što ova boja može i obogatite svoj ormar komadima u ovoj nijansi.

 

Ostali članci