Vrijeme čitanja 4 min 30 sij 2024

Što je slow fashion?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 4 min

Slow fashion je popularan fenomen koji se ponekad naziva i shopping minimalizam. Neki se tako u modnoj industriji odupiru iskorištavanju radne snage, ali i prirodnih resursa. Slow fashion je mnogo složeniji pojam nego što se čini.

Slow fashion

Kada bismo doslovce preveli izraz slow fashion rekli bismo da je riječ o „sporoj modi”, odnosno fenomenu koji se naziva i održiva moda. Izraz je prvi put koristila Kate Fletcher. Slow fashion je racionalan i svjestan pristup modi, a time i kupnji, vlastitoj garderobi i njezinoj organizaciji. Ne znaju svi da ovo nije prolazni trend, već nešto više, jer se radi o promjeni načina razmišljanja. To je dugotrajan proces za koji se vrijedi dobro pripremiti.

Razumljivo, „spora moda” suprotna je „brzoj modi”, odnosno privremenim trendovima koji brzo nestaju. O čemu se radi? Promjenom navika potpuno drugačije gledamo na ono što smo dosad radili što znači da na drugačiji način počinjemo gledati i na organizaciju svoje garderobe. Ovdje je jako važan zero waste, jer se ne rasipaju sirovine i također, proizvodi se manje otpada. Stare pamučne majice kratkih rukava mogu poslužiti kao krpe, a od džempera se recimo mogu napraviti šeširi.

Slow fashion – kako započeti?

Slow fashion je promjena stila života, jer stvari moramo gledati na potpuno drugačiji način. Kada djelujemo impulzivno, rasprodaje su nam primamljive, kao i trgovine jeftinom odjećom. Niske cijene ne bi trebale biti presudne u kupnji, već sastav odjevnog komada. To je ono što se više računa. Uvijek pokušajte kupiti kvalitetnu odjeću koja će vam dugo trajati, a uz to će ići uz mnoge stilove. Ne morate imati ormar pun do vrha da biste kreirali različite kombinacije. Slow fashion vas uči racionalnosti, organiziranosti i potiče vašu maštu. Staru odjeću moguće je prenamijeniti ili upotrijebiti drugačije, eventualno prodati. Mnogo je načina da osvježite svoju garderobu bez nepotrebnih troškova i efekta preopterećenosti.

Slow fashion – kako započeti? Ovo je pitanje koje muči mnoge ljude. Za početak, dobra je ideja proći kroz garderobu i proučiti koje ste izbore pri dosadašnjoj kupnji imali. Donirajte ili prodajte nepotrebne stvari, osim toga napravite popis stvari koje vam nedostaju jer ćete si tako olakšati kupnju. Još jedan korak bio bi da odnesete dio svoje garderobe na popravak kod postolara ili krojačice. Slow fashion tjera nas da brinemo o svojoj odjeći i dodatcima, stoga počnite s pravilnim skladištenjem, ali i njegom. Ovo je pametan način da produžite vijek omiljenim odjevnim kombinacijama.

Izgradnja capsule ormara kada je u pitanju slow fashion ovisi o stavu. Uopće ne morate imate u vašem ormaru malu crnu i bijelu košulju, jer sve treba biti prilagođeno vašem modnom izričaju, ali i stilu života. To pokazuje da promjena pristupa prema modi ne uključuje uvijek revoluciju u ormaru. Osnove će biti izvrsna baza, ali uz njih se mogu pojaviti dodatne stavke. Tajice nećete koristiti samo za vježbanje, već i za slaganje svakodnevnih outfita. Postoji dosta svestranih krojeva i vrijedi ih iskoristiti prilikom stiliziranja. Budite razumni kada kupujete novu odjeću i modne dodatke, pažljivo pogledajte etikete i budite ekološki osviješteni. Ne zaboravite ne pretjerivati s količinom stvari jer ćete izazvati kaos.

 

Slow fashion: Gdje kupovati odjeću?

Slow fashion je stil života i ima daleko veći doseg od naše garderobe. Racionalna kupnja postaje svojevrsna navika. Nekoliko puta razmislite prije nego nešto stavite u košaricu, provjeravate must-have listu, odnosno artikle koji vam nedostaju, analizirate sastav i porijeklo. Sve u svemu, nove artikle kupujete s većom sviješću.

Suprotno onome što možda mislite, lanci trgovina ponekad nude odjeću i modne dodatke dobrog sastava. Kolekcije od recikliranih materijala su idealne jer se stare stvari vraćaju u upotrebu. Isto vrijedi i ako se odlučite za kupnju rabljene odjeće, primjerice u second-hand shopovima ili na aukcijskim mjestima- buvljacima. To su ekološki prihvatljivi načini, kao što su i zamjene, preinake i doniranje neželjenih predmeta posebnim ustanovama ili odlaganje u specijalizirane spremnike. Postoji mnogo načina da djelujete u składu sa „slow” ideologijom. Trenirke možete skratiti, pretvoriti u prsluk ili koristiti za pospremanje kada ih prenamijenite u krpice. Važno je biti kreativan i ne zatvarati se za nova rješenja.

Gdje kupovati u duhu slow mode? Popis mjesta je dugačak. Budući da su proizvodi od kvalitetnih materijala poput vune, kašmira, svile i drugih luksuznih materijala prilično skupi, potrebno vam je vrijeme da obnovite garderobu i uložite u takve proizvode. Dolazak do tog cilja mogla bi vam olakšati prodaja nekoliko nepotrebnih stvari pa ćete tako doći do sredstava. Slow fashion temelji se na ulaganju u kvalitetne proizvode koji će dugo trajati – kaput, baloner, pulover, kožnatu jaknu, mokasinke i sl. I ne zaboravite, kvalitetni proizvodi zahtijevaju i takvu njegu.

Ostali članci