Vrijeme čitanja 3 min 23 stu 2023

Što je dekonstrukcija u modi?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 3 min

Modu ne možemo uvijek svesti samo na – estetiku i funkcionalnost. Svaki dizajner ima svoj stil i viziju. Ženska i muška odjeća često nas iznenadi svojim oblikom i detaljima. Ponekad mali pomak učini čuda. Što je dekonstrukcija u modi? Ako niste sigurni, odgovor na ovo pitanje pronaći ćete u našem članku.

Dekonstrukcija u modi – što je to?

Prema „Enciklopediji PWN“, dekonstrukcionizam je „slobodna igra s oblicima i elementima preuzetim iz različitih tradicija, koji u novoj konstrukciji mijenjaju svoja prethodna značenja i funkcije“. Dekonstruktivizam u modi nije ništa novo. To je fenomen koji se pojavio u isto vrijeme kad i arhitektura. I imaju zapravo, mnogo zajedničkih točaka. Oblik, materijal, konstrukcija – samo su neki od elemenata koji ih spajaju.

Dekonstrukcija u modi nije ništa drugo nego rastavljanje odjevnih predmeta. Svaki kreator kreira potpuno drugačiju definiciju, dok rade slijedeći vlastite ideje. Zanimljivo je spomenuti da je ovaj termin prvi put korišten 1989. za opisivanje dizajna brenda kojega potpisuje Maison Martin Margiela. Ipak, najčešće se dekonstrukcija u modi odnosi na odjevne predmete koji izgledaju nedovršeno, reciklirano ili su namjerno oštećeni.

Dekonstrukcija u modi – karakteristike

U dizajnu je jasno vidljivo kada dizajneri odstupaju od poznate klasike i ne boje se razbijati pravila, izmišljati nove forme ili miješati stilove. Nema sumnje da dekonstrukcija u modi izaziva pomiješane emocije. Odlikuje se nepravilnim oblicima, nedovršenim rubovima, opuštenim krojevima, vidljivim šavovima i zanimljivim izrezima. Ženske oversized košulje nekonvencionalnog izgleda najbolji su primjer za to.

Dekonstrukcija u modi je kontrolirani kaos. Koriste se iznenađujuća rješenja, krše se pravila i ruše konstrukcije. Strogost oblika vidi se na svakom koraku. Dizajneri mijenjaju poznatu mušku i žensku odjeću u nešto sasvim drugo, ponekad ih uopće ne dorađuju ili ih namjerno uništavaju. Funkcionalnost nije uvijek na prvom mjestu, jer je važnija estetika. Estetika punka i grungea jasno ilustrira što je dekonstrukcija u modi. Igra forme i ukrasnih elemenata daje potpuno drugačiji doživljaj odjevnog predmeta.

Primjeri dekonstrukcije u modi

Dekonstrukcija u modi uglavnom se vidi na modnoj pisti. Povremeno se može vidjeti i na ulicama većih gradova, ali u zagasitim bojama i strukturiranijim krojevima. Jedno je sigurno, puno se toga događa, jer su forme iskrivljene, beskonačne ili ponovno spojene. Veliki broj dizajnera voli eksperimentirati i to pretvaraju u svoj zaštitni znak. Rei Kawakubo, Sacai i Yohji Yamamoto su kreativci iz Japana koji se savršeno snalaze u ovoj ideji. Njihov dizajn je kontroverzan jer razbija postojeći osjećaj ljepote. No, ne svrstava svatko baš svaku svoju kolekciju jednoznačno, u odjel dekonstrukcije u modi. Većina kreatora ne želi biti podvrgnuta pravilima i radije rade u potpunoj slobodi bez jasnih definicija.

Dekonstrukcija u modi doslovno se ‘kosi’ s ustaljenom estetikom i prije svega s poznatim pravilima. Ovo je snažan trend koji promovira dosta brendova. Njihov inovativni pristup modi donio im je slavu i priznanje. Mnogi avangardni dizajneri koriste tehniku dekonstrukcije. Maison Margiela je jasan lider u tom pogledu. Ženske haljine ove etikete karakterizira razigranost teksturom i formom, pa čak i bojama i slojevitošću. Modna dekonstrukcija našla je put i do kolekcija, primjerice, Driesa van Notena, Helmuta Langa i Ann Demeulemeester.

Ostali članci