Vrijeme čitanja 3 min 08 pro 2023

Vintage odjeća – kako je kombinirati i gdje kupiti?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 3 min

Odjeća u vintage stilu proizvodi su koji će uljepšati svaki stajling. Mogu se pronaći ne samo u second-hand trgovinama, već i na tržnicama i buvljacima. Gdje točno tražiti takve ponude? Pitate se uz što možete nositi vintage odjeću? U nastavku doznajte više o vintage stilu odijevanja i pročitajte savjete za stvaranje jedinstvenog retro izgleda.

Stiliziranje vintage odjeće

Vintage odjeća ima mnogo obožavatelja. Vintage hitovi vraćaju se u naše ormare i postaju ozbiljan konkurent aktualnim trendovima na modnim pistama. Mnogi ljudi vole “stvari s dušom”. Retro modu povezujemo s prošlim desetljećima, a nije ni čudo jer se u većini slučajeva radi o originalnim modelima, starim nekoliko godina. Vintage odjeća je autentična i proizvedena je prije najmanje 20 godina. Najčešće potječe iz razdoblja od 70-ih do 90-ih.

Vintage stil i muška moda

Vintage stil u muškoj garderobi uglavnom se veže uz vrlo chic izričaj. Retro baloneri, kožne avijatičarske jakne i šeširi, izgledu usprkos, savršen su spoj sa suvremenim, urbanim komadima. Američki vintage uspješno spaja različite subkulture i modu iz potpuno različitih kutaka svijeta pa će se svidjeti mnogima. Istaknuli bismo svakako – muške mokasinke, naramenice, karirane sakoe i prsluke. Muška odjeća u vintage stilu uključuje i mekane pulovere, kapute i trodijelna odijela. Chic gospoda trebala bi se inspirirati šezdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je vladala sofisticirana moda. Reference na prošlost su raznolike pa se za svakoga nađe ponešto. Majice kratkih rukava i jakne s logotipom svidjet će se muškarcima svih dobnih skupina, kao i blejzeri sa zakrpama na laktovima. Igrajte se u slaganju outfita i koristite neki suvremeni komad kako biste izgledu dodali zanimljivost.

Vintage stil je vrlo raznolik, od udobnih, sportskih modela do vrlo elegantnih. Što je još važnije, to je savršen način da naglasite svoj individualni stil. Ne bojte se igrati s modom. Vintage odjeća uglavnom je inspirirana pop kulturom. Neka bude najviše dva vintage komada u vašem outfitu a onda dodajte malo suvremenih detalja i dobit ćete vrlo zanimljivu kombinaciju u trenu.

Vintage stil i ženska odjeća

Vintage stil u ženskom odijevanju savršen je za svaki dan, za posao ili za večernje izlaske. S ovakvim odjevnim kombinacijama možete birati klasične modne dodatke, a da i dalje imate upečatljiv izgled. Ako se odlučite za kontraste, svakako je bolja ideja koristiti nešto originalno. Ipak, učinite to pažljivo kako ne bi djelovalo groteskno.

Retro ženske cipele često se vide na modnim pistama, kao i ostali dodaci. Ipak, posebnu pažnju zaslužuju haljine. Ženske vintage haljine uglavnom su grašastog oblika, lepršave, s remenom, plisirane suknje, korzeti i pripijene pencil suknje. Hlače širokih nogavica i visokog struka osvojit će mnoga srca, a krojene bijele košulje s otmjenim ovratnicima odjevni su komadi koji će transformirati chic uredske kombinacije. Boucle kompleti odvest će vas na višu modnu razinu. Vintage stil u ženskoj odjeći uključuje sve vrste kardigana i džempera s debelim tkanjem – poput dolčevita. 1950-e, 1970-e, 1980-e, pa čak i 1990-e za mnoge su sentimentalna razdoblja iz kojih se mogu izvući tone inspiracije. Ženske jakne u obliku predimenzioniranih bomber jakni, kožnati modeli i jakne od umjetne ovčje kože doslovce će vas vratiti u modnu prošlost.

Gdje kupiti odjeću u vintage stilu?

Ne vole svi pregledavati odjeću po sajmovima antikviteta, tržnicama ili buticima rabljenim stvarima. Za to je potrebno mnogo vremena i strpljenja. Gdje kupiti odjeću u vintage stilu? Postoje sve vrste kolekcija dostupnih na Answearu s dosta popusta, od vrhunskih tvrtki do lanaca trgovina. Zanimljivo, mnogi od njih nude odjeću u vintage stilu, osim dodataka, uključujući i ženske pojaseve. Kada birate odjeću stiliziranu prema vintage odjevnim kombinacijama, odlučite se za proizvode od trapera, prozračne, romantične haljine i pletiva zanimljivog tkanja. Vrijedi pogledati i košulje neobičnih printova. Iznenadit ćete se kako se stajling vintage odjeće mijenja, stoga se ne bojte ponovno pregledati omiljene trendove iz prošlog vremena.

Ostali članci