Vrijeme čitanja 4 min 06 pro 2023

Božićni ukrasi: Stvorite posebnu atmosferu u domu

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 4 min

Božić je čarobno vrijeme kada su domovi ispunjeni posebnom toplinom, radošću i druženjem s članovima obitelji. Jedan od načina da još više približite čaroliju božićnog duha je da svoj dom ukrasite. U nastavku vam predlažemo kako stvoriti blagdansku atmosferu koristeći zanimljive ukrase.

Trenuci provedeni s obitelji i prijateljima, okupljanje oko stola, opuštanje uz kavu i kolače, svjetlost svijeća i svjetlucanje božićnog drvca – maleni su trenuci koji čine doživljaj Božića posebnim. I baš zato, bez obzira na sve, trebali bismo uvijek iz blagdana izvući maksimum lijepih trenutaka. Nemojte da vam pripreme za Božić budu stresne i naporne. Da biste baš to izbjegli, pripremite se za proslavu što je prije moguće. Kako započeti s ukrašavanjem doma?

Stolni ukrasi

Osnova domaćeg božićnog ambijenta je lijepo ukrašen stol. Time se naglašava svečana priroda obiteljskog okupljanja. Služi i kao središte zbivanja. Prilikom ukrašavanja božićnog stola za početak, razmislite o aranžmanu. Njegov najvažniji element trebao bi biti elegantan stolnjak. Ako ne znate koju boju odabrati, odlučite se za klasičnu bijelu. To je univerzalno rješenje koje će savršeno pristajati uz svako posuđe. Ako su vam draže izražajnije boje, odaberite između svečane palete zelene, crvene, boje kestena, zlatne ili srebrne.

Božićni stol ne možemo zamisliti bez lijepog posuđa. Odaberite tanjure s jedinstvenom temom i dizajnom. Stavite duboke tanjure na plitke. Pored njih stavite zdjelicu za salatu, pribor za jelo, ukrasne čaše – za vodu ali i za druge napitke. Ne zaboravite na ubruse koje možete složiti u trokut ili napraviti valjak.

 

Neizostavne su i svijeće koje će upotpuniti ugođaj. Postavite svečane ukrase u središte stola. Naš prijedlog je grana smreke koja asocira na prosinački blagdanski ugođaj. Kombinirajte ju s drugim prirodnim elementima kao što su drvo, šišarke ili aromatični štapići vanilije. Sve navedeno možete složiti u tradicionalan oblik – vijenac. Ne morate lijepiti sve elemente. Jednostavno ih estetski posložite na drveni pladanj. I, nemojte preopteretiti stol s previše ukrasa, jer će izgledati kaotično. Također, pazite i na visinu ukrasa, jer će visoki ukrasi, postavljeni u središte stola, otežavati gostima komunikaciju.

Božićno drvce u jedinstvenom stilu

Ništa neće oduševiti goste više od lijepo okićenog božićnog drvca. Bez obzira na to hoćete li odabrati živo ili umjetno drvce, razmislite kako njegov raspored prilagoditi vašem interijeru i stilu. Manevarskog prostora imate pa ukrasi za božićno drvce mogu biti od čipke, filca, drveta, keramike, stakla ili plastike.

Drveni ukrasi odlikuju se jedinstvenim stilom, postojanošću i savršeno se stapaju sa zelenim granama božićnog drvca. Izgledaju izuzetno šarmantno i naglašavaju toplinu doma.

Dekoracije od stakla, metala i porculana sve su popularnije. Ručno oslikane i raznobojne figurice božićnom drvcu daju jedinstven karakter. Posebno su u trendu vintage aranžmani koji će savršeno dočarati božićni ugođaj iz djetinjstva.

Ukrase za božićno drvce upotpunite božićnim lampicama. Započnite ukrašavanje s osnovnom rasvjetom, ravnomjerno, postavljajući svjetla na vanjsku stranu grana, a zatim ih uvucite u unutarnji dio drvca. Jednako je važna i boja lampica. Na tržištu su dostupna bijela svjetla, kao i druge verzije u boji, koje će vašem božićnom drvcu dati dozu ekstravagancije. Također, važno je regulirati intenzitet, što vam omogućuje da osvjetljenje prilagodite trenutku – od blagog osvjetljenja do intenzivnog sjaja.

Božićni ukrasi na svakom koraku

Kada uređujete svoj dom, ne morate se držati zadanih okvira. Odaberite ukrase koji se uklapaju u dizajn interijera ili vam se jednostavno sviđaju. Ako nemate mjesta za tradicionalno božićno drvce, razmislite o alternativama. Drvo napravljeno od grana, šperploče ili drveta je zanimljiva opcija. Možete složiti božićno drvce i od božićnih lampica i metalnog okvira. Alternativna božićna drvca omogućuju vam da izrazite kreativnost i istaknete originalnost.

Stakleni ukrasi pomoći će vam pri stvaranju svečanog ugođaja. Oni su klasici. Nježne staklene zvjezdice i jelke savršene su kao ukrasi za stol ili za ukrašavanje namještaja. Oni će vašem interijeru dati dašak elegancije zbog sjaja svjetala koji se nježno odražava u staklu.

Iskoristite vaze za stvaranje svečane atmosfere. Napunite ih granama zimske jele, crvenim bobicama i srebrnim šišarkama. Cvjetni aranžmani u vazama unijet će u dom svježinu i prirodnu aromu. Svijećama upotpunite aranžman. Odlučite se za klasične bijele modele ili odaberite one u svečanim bojama poput crvene, zelene ili zlatne.

Božićno ukrašavanje doma prilika je za stvaranje čarobne blagdanske atmosfere. Koristite ukrase koji će vaše interijere učiniti još ljepšim. I ne zaboravite dodati osobni pečat u kojem će se odraziti vaš stil i ispuniti želje.

Ostali članci