Vrijeme čitanja 2 min 01 ožu 2024

Ladies First: podrška ženama

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 2 min

Razlika u plaćama s kojom se suočavaju žene diljem Europe i dalje naglašava nejednakost spolova. Povodom nadolazećeg Dana žena, još jednom, simboličnom akcijom Ladies First, želimo skrenuti pozornost na rodni jaz u plaćama i podržati glas žena o važnom pitanju.

Ravnopravnost spolova podrazumijeva uzimanje u obzir potreba i prioriteta i žena i muškaraca. Iako se može činiti da imamo jednaka prava i mogućnosti, u praksi su nejednakosti očite u mnogim aspektima života uključujući i profesionalni život. Žene su obrazovane, kvalificirane i rade jednako vrijedno kao i muškarci, ali razlika u plaćama između spolova još uvijek negativno utječe na njihov životni standard.

Što je razlika u plaćama?

Razlika u plaćama je nejednaka plaća između ljudi na istim poslovima, koji obavljaju identične dužnosti i imaju slične kvalifikacije, ali pripadaju drugim specifičnim skupinama. Najčešće se razlika u plaćama analizira u rodnom kontekstu, uspoređujući plaće muškaraca i žena za isti posao.

Uzroci nejednakosti u plaćama su brojni. Oni proizlaze iz kulturoloških specifičnosti i specifičnosti tržišta rada. Glavni su nedostatak transparentnosti u plaćama, otežan pristup rukovodećim pozicijama, stereotipi nagomilani oko profesionalnih aktivnosti žena ili preopterećenost neplaćenim radom u vezi s brigom o djeci ili obiteljskim životom.

Iako zakonodavstvo, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, regulira primanja i zabranjuje razlike u plaćama po spolu, praksa pokazuje sasvim suprotno. Prema podatcima Eurostata iz 2022., jaz u plaćama u Europskoj uniji je 13 %. Procjenjuje se da bi se, uz trenutačnu stopu, jaz u plaćama između spolova mogao ukloniti za približno 130 godina.

Zajedno možemo više

Ne želimo čekati 130 godina da se izjednače primanja muškaraca i žena. Zajedno možemo minimizirati razliku u plaćama govoreći o tome koliko je problem stvaran i diskriminirajući. Borba protiv razlike u plaćama između spolova zahtijeva višedimenzionalna rješenja, ali obrazovanje bi trebalo biti u središtu tih rješenja. Zato ponovno pokrećemo simboličnu Ladies First akciju kojom podržavamo glas žena, o ovoj vrlo važnoj temi.

U razdoblju od 1. do 11. ožujka na Answear.hr odabrane ženske i dječje proizvode moći ćete kupiti na popustu od 23 %, dok će na muški asortiman popust biti 10 %. Razlika u visini napredovanja, odnosno 13 %, postaje simbol i referenca na stvarni jaz u plaćama u Europskoj uniji.

Naša akcija empatični je izraz potpore i simboličan pokušaj minimiziranja nejednakosti s kojima se žene susreću u svom radnom vijeku, a ujedno i povod za šire djelovanje i raspravu u javnom prostoru.

Provjerite detalje promocije

Ostali članci