Vrijeme čitanja 2 min 11 lis 2023

Mindfulness – što je trening svjesnosti?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 2 min

Funkcionalni trening je tipično sportska varijanta, dok je mindfulness ili trening svjesnosti nešto sasvim drugo, jer se fokusira na tehnike meditacije. Na čemu se točno temelji? Što trening svjesnosti omogućuje? Pronađite odgovore na ova pitanja u našem članku!

Što je svjesnost?

Definicija svjesnosti je “stanje svijesti koje proizlazi iz namjernog i neosuđivačkog usmjeravanja pažnje na ono što doživljavamo u sadašnjem trenutku”, autor je Jon Kabat-Zinn. Pozornost je namjerno usmjerena na senzacije u stvarnom vremenu, čime se isključuje gledanje unaprijed ili, obrnuto, vraćanje u prošlost. Svjesnost je neobična, ali ima mnogo prednosti. Postoji nekoliko tehnika, uključujući MBSR i MBCT. Suprotno onome što možda mislite, ove vježbe ne zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu, samo susret s trenerom.

Što svjesnost nudi?

Ona vam omogućuje postizanje emocionalne ravnoteže. Učite umijeće koncentracije i opuštanja, pa ćete se lakše nositi sa stresom i negativnim emocijama. Dodatna korist je što uživate u jednostavnim stvarima, bolje ste usklađeni s okolinom i ljudima. Trening svjesnosti pomaže smanjiti rizik od anksioznih poremećaja.

Brojne su dobrobiti i na području zdravlja, jer jača imunitet, lakše održavate svoju tjelesnu težinu i poboljšavaju vam se sportski rezultati. Koncentracija i pamćenje također postaju bolji. Također, postižete veću sposobnost empatije i vođene intuicije. Što nude vježbe svjesnosti? Slabljenje negativnih emocija, veće zadovoljstvo u odnosima i ignoriranje loših misli.

Meditacija u treningu svjesnosti omogućuje nam vježbanje uma. Zahtijeva redovitu praksu, pa ćete brzo primijetiti pozitivne promjene u svom svakodnevnom životu, kvalitetnijem življenju i osobnom razvoju. Usput, možda biste trebali investirati u ženske sportske majice i druge komade odjeće kako biste stvorili pravu atmosferu tijekom vježbanja.

Svjesnost: Kako da počnem vježbati?

Mindfulness trening specifična je metoda koja se provodi svaki dan. Praksa traje između 5 i 8 tjedana. Tijekom ove tjelesne aktivnosti možete promatrati svoje tijelo i/ili opisivati ​​svoje emocije. Trening svjesnosti za odrasle i djecu također je psiho-edukativna aktivnost. Počinjete kontroliranjem disanja. Tišina, tišina, pravilan položaj tijela i udobna odjeća pomoći će vam da učinkovitije uronite u svjesnost. Ženske sportske kratke hlače i pamučni top stvari su koje će odgovarati svakom položaju tijela.

Kako započeti s mindfulness treningom? Ako ne znate mnogo o tehnici, pregledajte videozapise s uputama dostupnima na internetu ili potražite stručnu pomoć terapeuta i ljudi koji su specijalizirani za meditaciju. Postupno se upoznajte s ovom metodom. Postoji mnogo načina za prakticiranje svjesnosti, tako da za svakoga ima ponešto.

Ostali članci