Vrijeme čitanja 3 min 12 lis 2023

Jakna od eko kože – s čim ju kombinirati i kako njegovati?

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 3 min

Ramone jakne nisu jedini modeli koji se izrađuju od kože ili jeftinije verzije ove tkanine koja dolazi iz grupe sintetičkih materijala. Postoji mnogo izvedenica gornjih dijelova izrađenih od imitacije ovog materijala. Takvi proizvodi imaju mnoge prednosti, a i cjenovno su pristupačniji. U članku doznajte kako možete nositi jaknu od eko kože, ali i kako održavati materijal?!

Kako u outfit uklopiti jaknu od eko kože

Ženske jakne korisne su tijekom cijele godine. Ramone jakne i kožnata odjeća mogu se kombinirati, ne samo kao gornji dijelovi, već i ispod kaputa umjesto sakoa. Isplati se imati barem jedan takav model u svom ormaru jer će odgovarati mnogim kombinacijama. Ekološki modeli su jeftiniji i jednako svestrani. Isto vrijedi i za muške jakne klasičnog kroja. Ramone i biker jakne su bezvremenske i nikad ne izlaze iz mode.

Jakna od eko kože jeftinija je od proizvoda izrađenog od prirodne kože. Odjevni komadi su mekši, jer je tkanina fleksibilna. Dodatna prednost je bogatiji izbor boja, ali i tekstura. Jakne od eko kože najbolje je kombinirati s traperom, pletivom i prozračnim tkaninama. Sjajno upotpunjuje sve stilove – rock, boho, sportski look, pa čak i iznimno profinjeni outfit, što ju čini jednom od najpoželjnijih komada odjeće, kako u svakodnevnim, tako i u posebnim prilikama. Kombinirajte, usklađujte stilove i tkanine kako želite, jer vam eko koža pruža beskrajne mogućnosti.

 

Jakna od eko kože s krznom

Iako motorističke jakne od eko kože možete pronaći u raznim krojevima, najpopularniji su već godinama modeli s dijagonalnim patentnim zatvaračima i izraženim šavovima. Riječ je o kraćim i dužim oblicima, koji ponekad imaju ukrasne detalje – remen, gumbe ili džepove. Zimske varijante su nešto deblje, a ponekad imaju i odvojivu podstavu. Tako je primjerice, zimska avijatičarska jakna s “ovčjom kožom” i dekorativna i topla. Podstava može biti iste boje kao odjevni predmet ili kontrastna.

Jakne od eko kože s krznom pronaći će svoj put do ženskih, ali i muških ormara. Takav gornji komad najbolje stoji uz traper ili uz neki chic komad, primjerice uz chino hlače. Omiljena je uz zimske klasike kao što su dolčevite, kardigani, pa čak i debele sportske majice s kapuljačom (dukserice). Sjajan je odabir u kombinaciji i višeslojnom odijevanju. Stručnjaci savjetuju da niže osobe odaberu jaknu dužine do struka ili najviše do bokova kako bi dodatno naglasili siluetu. Ako se pak odlučite za monokromatsku kombinaciju, riječ je o isprobanom triku za vizualno dobivanje nekoliko centimetara na visini.

Održavanje jakne od eko kože

Kožnata odjeća zahtijeva posebnu njegu, kao i ona od eko kože. Za održavanje, kao i za čišćenje, koristite prave proizvode koji su osmišljeni za tu ulogu. Uvijek pažljivo pročitajte preporuke proizvođača kako ne biste oštetili materijal. Ipak, postoji nekoliko univerzalnih pravila za njegu odjevnih predmeta od eko kože. Uvijek nanesite proizvod za zaštitu odjeće od prljavštine prije no što ju odjenete prvi put. Što učiniti ako se pojavi mrlja? Ponekad su dovoljne kućne metode poput brisanja vlažnom krpom ili rupčićima za bebe. Namakanje, sušenje toplim zrakom i korištenje agresivnih deterdženata u ovom će slučaju učiniti više štete nego koristi!

Jakna od eko kože trebala bi imati slobodnu cirkulaciju zraka u ormaru, stoga je dobro ostaviti razmak između odjeće na vješalicama. Osim toga, s vremena na vrijeme ju prozračite. Još jedna važna stvar – zaštitite ju od izravne sunčeve svjetlosti koja može uzrokovati promjenu boje i pukotine. Čuvajte ju na tamnom mjestu kako biste to spriječili.

Nikada ne perite jaknu od eko kože u perilici jer ona neće tolerirati takav tretman. Želite li joj produljiti vijek trajanja, nakon svake sezone tkaninu impregnirajte, a svu nečistoću uvijek uklanjajte kontinuirano. To je jednostavna metoda, ali vrlo učinkovita. Jamčimo vam da će pravilna njega produljiti “život” vaše omiljene jakne od eko kože!

Ostali članci