Vrijeme čitanja 6 min 21 stu 2023

BLACK FRIDAY: Klasici koje vrijedi imati u ormaru

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 6 min

BLACK FRIDAY savršena je prilika za sastavljanje funkcionalne garderobe koju možete prilagoditi svakoj prilici. Vješto i razborito koračati kroz mnoštvo ponuda i odabrati najatraktivnije komade, možda neće biti lak zadatak. Zato bi bilo sjajno kada biste strateški pristupili kupnji i tako maksimalno iskoristili iznimno povoljne cijene, ali i izgradili bezvremensku kolekciju odjeće koju ćete nositi više sezona.

Nekoliko riječi o podrijetlu BLACK FRIDAY „pokreta“

Rasprodaje, akcije i atraktivni popusti. „Crni petak“, veliki praznik kupovine, pronašao je svoj put u cijelom svijetu.

Korijeni Crnog petka mogu se pronaći u sjevernoameričkoj tradiciji kupnje. Još su 60-ih godina mnogi Amerikanci odlučili uzeti godišnji odmor dan nakon Dana zahvalnosti, produžujući tako svoj vikend. Duži odmor povećao je apetit za kupnjom. Na sličan su način djelovale i gradske parade koje su bile dio proslave Dana zahvalnosti. U povodu parada pojavila su se prve promocije i popusti u trgovinama duž rute marša pa su rasprodaje potaknule Amerikance na kupnju.

Odakle naziv Black Friday? Mnoge anegdote kruže oko podrijetla pojma. Prema nekima, ovaj naziv prvi su upotrijebili 1961. godine policajci iz Philadelphije koji su na dan objave velike promocije intervenirali u trgovačkoj dvorani i smirivali gomilu kupaca.

Druga teorija o podrijetlu naziva povezuje Black Friday sa sustavom određivanja prihoda u američkim trgovinama papira, na temelju različitih boja tinte. Crna je značila dobit, a crvena gubitak. Na dan rasprodaje nakon Dana zahvalnosti posvuda je dominirala crna boja.

 

 

Jeste li isplanirali Black Friday shopping?

Danas je Black Friday i globalno prerastao u praznik kupovine. Svake godine to postaje prilika, između ostalog, za kompletiranje božićnih poklona, ​​ali i za proširenje kolekcije u ormarima svakog od nas. Prije nego krenete u kupnju, napravite popis odjeće i dodataka koje želite kupiti tijekom sniženja. Tako ćete obuzdati želju za kupnjom stvari koje vam se sviđaju ali koje vam možda neće dugoročno koristiti.

Black Friday pravo je vrijeme za kupnju kvalitetne odjeće po izvrsnim cijenama. Posebice u ovoj eri minimalizma koji pobjeđuje maksimalizam, kada je fokus na stvaranju capsule garderobe iz koje se mogu kreirati različite modne kombinacije. Stoga, usredotočite se na pronalazak višenamjenske odjeće koja se ističe  svojom kvalitetom te pristaje svakoj prilici.

Savršeno skrojeni kaputi

Neizostavan element svake garderobe je elegantan kaput. Prilikom odabira savršenog, obratite pozornost kako na izgled proizvoda tako i na praktične kvalitete, odnosno kvalitetu izrade. Počnimo s tkaninom od koje je kaput izrađen. Najbolji izbor nedvojbeno je – vuna, jer u hladnim danima povećava našu toplinsku udobnost kao nijedan drugi materijal. Obratite pozornost i na to je li riječ o eko vuni. Primjer odjeće proizvedene na ekološki prihvatljiv način je kaput iz kolekcije Herskind. Također, njegov oversized kroj, kombinacija mnogih nijansi bež boje i prepoznatljiv karirani uzorak, ukazuje na to da će biti u trendu dugi niz sezona. 

Bezvremenski široki kaputi s dvorednim kopčanjem i niskom linijom ramena ostat će popularni jednako dugo. I ove modele također možete pronaći u kolekciji brenda Herskind. Brend je dizajnirao kapute, za prijelazno razdoblje, od glatke tkanine s visokim udjelom vune. Nudi izvrsnu zaštitu od hladnoće i otporan je na gužvanje. Dolazi u tri boje – crnoj i dvije bež nijanse – lako ih je uskladiti sa svim preferencijama i stilom odijevanja. Ovaj klasični kaput bit će izvrsna baza za elegantne i ležerne kombinacije.

Za one koji prate svjetske trendove preporučujemo kaput iz Hugo kolekcije. Izolirani model podstavljen je bijelom kožom i u prekrasnom je kontrastu s nježno smeđom nijansom ekološke imitacije kože od koje je izrađen. Kaput će prije svega pristajati uz svakodnevnu kombinaciju – traperice, topli pulover i kožnatu torbu.

Traperice za svaku priliku

Neophodne su u svakom ormaru. Udobne, prikladne za svaki casual look i različite oblike tijela. Traperice su hlače koje najčešće nosimo. Međutim, kupnja ovoga komada odjeće, putem internetske trgovine, može biti nezgodna. Ipak, bez isprobavanja nije baš tako teško pronaći pravu veličinu ili kroj za svaku figuru. Jednostavan trik može vam pomoći u ovom procesu. Pregledajte svoj ormar i odaberite najudobnije traperice. Identificirajte koji vam je model hlača najbolji i na temelju toga krenite u potragu za novim trapericama.

 

Udoban i moderan izbor su hlače ravnog kroja s visokim strukom. To je zato što će pristajati svim oblicima tijela. Traperice iz kolekcije Abercrombie&Fitch ne samo da imaju sjajan kroj, već dolaze i u svijetloj boji koja će se savršeno uklopiti s prigušenim i intenzivnim bojama ostalih odjevnih predmeta.

Mom carrot hlače popularne su već nekoliko sezona. To nije bez razloga. Ovaj model traperica pristaje svima, ističe figuru i skriva njezine nedostatke. Visoki struk naglašava struk, dok ravne, sužene nogavice stanjuju bedra. Izbor traperica iz kolekcije brenda Pepe Jeans pun je pogodak. Rastezljivi traper čini da se u njima osjećate iznimno udobno. Model je dio Pepe Future linije koja uključuje proizvode nastale u održivom proizvodnom procesu.

Klasični modni dodaci

Svaki look zahtijeva sjajno odabrane modne dodatke. Zato se pri kupnji za Black Friday isplati potražiti proizvode bezvremenskog dizajna koje ćete lako upariti uz elegantne i svakodnevne lookove. Primjer takvog dodatka je torbica brenda Silvian Heach, izrađena od crne eko kože. Zahvaljujući zlatnim detaljima i originalnom dizajnu, savršeno će nadopuniti svaku kombinaciju. Zanimljiva alternativa bila bi i Guess torbica u sličnoj shemi boja. Format „škrinje“ idealan je za gotovo sve kombinacije – bilo za svečane prilike ili susrete s prijateljima. Torbica će izgledati sjajno u kombinaciji s modernim, ženskim odijelom, ali i kao dodatak kombinaciji mekog pulovera i traperica.

 

Black Friday je prava prilika da razmislite o kupnji klasičnih cipela. Par crnih štikli dobro će doći u ormaru svake žene. Model brenda Michael Kors izrađen je od prirodne kože, ima oblikovan mekani uložak i podstavljeni vrh. Štikle će biti savršen dodatak mnogim odjevnim kombinacijama. U hladnijim danima, kultne čizme brenda Vagabond položit će svaki modni test. Čizme su izrađene od kombinacije prirodne i eko kože. Odlikuje ih čvrsti vrh, potplat otporan na oštećenja i snažna stabilnost. Neizostavan je i bezvremenski dizajn pa ćete ih, sigurni smo, nositi nekoliko sezona.

Topla pletenina

Pletiva nas griju u jesen i zimi. Zato vrijedi odabrati nekoliko modernih krojeva koji će dugo ostati na popisu najpopularnijih svjetskih trendova. Jedan od takvih je prugasti pulover iz kolekcije brenda Notes du Nord, inspiriran pariškim stilom -mekan kroj, raglan rukavi i ugodno pletivo.

 

 

Prikladan za svaku priliku, klasik koji vrijedi imati u ormaru je crna dolčevita. Model iz kolekcije brenda Artigli od rastezljivog pletiva savršeno će pristajati uz suknju, traperice i elegantne hlače. Utor s ukrasnom metaliziranom niti daje jedinstveni potpis. Za ljubitelje streetweara preporučujemo sweatshirt iz Levi’s kolekcije. Mekano podstavljeni model s poludolčevitom i opušteni kroj upotpunit će svaki casual look.

Ostali članci