Vrijeme čitanja 4 min 15 velj 2024

Old money: moderan i prestižan

Autor: Martina
Vrijeme čitanja 4 min

S dolaskom 2024., old money estetika ponovno se vratila na ulice gradova. Koje su karakteristike jednog od najvećih trendova ove sezone? Saznajte u članku.

Old money – karakteristike

Počnimo s činjenicom da se stil temelji na pet osnovnih pravila koja se moraju poštivati. Prije svega, old money estetika mora biti povezana s prestižom. Podrijetlo stila rezervirano je za ljude s vrha financijske ljestvice i upravo se takvima, ako ga njegujete, trebate predstaviti. Vaš outfit istovremeno mora biti elegantan i diskretan i pri tom, izbjegavate privlačenje pozornosti na sebe.

Neki outfiti mogu biti inspirirani uniformama iz prestižnih škola, odjećom za tenis ili jahanje. Drugim riječima, za lifestyle koji se veže uz prestiž. Kada tražite prave boje za ovaj stil, usredotočite se na svijetle boje i minimalizam. Obratite pozornost i na logo proizvođača koji ne smije biti upadljiv. Izbjegavajte kič i nepotrebnu blještavost. Iako se može činiti da će takav moderan izgled biti vrlo skup, zapravo postoji nekoliko vrlo povoljnih opcija. Postoji dosta stilova koji se pojavljuju na društvenim mrežama koji upućuju na old money estetiku, ali u isto vrijeme ne koštaju pravo bogatstvo.

Ikone elegancije iz prošlosti

Ne može se poreći, u svoje vrijeme ovaj je stil bio iznimno popularan. Dovoljno je reći da je bio dijelom mnogih kultnih filmskih ostvarenja. Do danas, oni koji istražuju svijet mode još uvijek analiziraju određene odjevne kombinacije. Bezvremenski klasici i danas se brane svojim idejama i kvalitetom.

Vjerojatno su ga iz tog razloga društvene mreže oživjele. Inspiracija je mnogim ljudima pa ne čudi što se neprestano pojavljuju njegove suvremene varijacije. Ako ste netko tko voli eleganciju, ali ne osjećate potrebu za razmetanjem odjećom i privlačenjem pažnje na sebe, razmislite pripadate li i vi svojim načinom odijevanja u old money estetiku.

Je li Old money stil za svakoga?

Ovo je dobar trenutak da objasnimo odakle dolazi naziv ovog stila. Old money odnosi se na činjenicu da su generacije aristokrata u svoje vrijeme stjecale bogatstvo koje su prenosili svojim nasljednicima. Moglo bi se reći da im je imućnost bila čak svojevrsna tradicija, nešto u stilu plemićke titule – razlog za ponos, ali istovremeno i nešto zasluženo samim svojim porijeklom. Naravno, danas živimo u drugačijim vremenima. Dakle, nije slučaj da morate biti bogati da biste se se odlučili za old money stil. Je li za svakoga? Nije. Svatko od nas ima svoje sklonosti i ukuse koji nas vode. Iz tog razloga, nekome odgovara, a nekome ne.

Ono što je također zanimljivo je da ova modna varijanta može pristajati osobama svih dobnih skupina. Ako se pitate kakav bi stil pristajao 40-godišnjakinji, ovo je ono što treba staviti na popis opcija koje treba razmotriti. No, odgovara i starijima i mlađima. U tom smislu, prilično je svestran.

 

Gdje kupiti odjeću ove estetike i kako je stilizirati?


U ovom trenutku moramo objasniti kako se razlikuju retro i vintage stilovi. Iako se oba referiraju na prošlost, u prvom slučaju njegov glavni cilj je stvoriti atmosferu prošlosti, često s daškom suvremenosti. Drugi stil, s druge strane, fokusiran je na očuvanje originalnosti i karaktera odjeće iz prošlosti, s tim da često naglašava kvalitetu jedinstvenosti.

Old money može se graditi na obje reference. Što se tiče retro stila, pun pogodak su odijela od tvida, koja će podsjećati na uniforme koje su se nekada nosile u prestižnim aristokratskim školama, midi haljine, retro kaputi ili sakoi s dvorednim kopčanjem.


Preferirate li vintage stil? Onda bi jedan od prijedloga bio karirani blejzer ili kaput. Ispod možete nositi svilenu košulju i pencil suknju. U ovom slučaju, materijal također igra važnu ulogu. Na primjer, prirodna vuna ili lan dobro funkcioniraju.


Koje su najbolje prigode za old money estetiku? Svakako je dobra prilika poslovni sastanak, odlazak u kazalište ili restoran. Ovisno o vašim željama, možete odabrati svijetlu ili tamnu paletu boja. Obje će proći na testu.


Ako tražite kvalitetnu odjeću koja će biti odraz ovoga stila, imamo dobre vijesti. Pronaći ćete ih u našem Answear shopu, tako da vrlo lako možete složiti novi outfit.


Može se reći da je old money stil još jedan dokaz da klasika nikad ne izlazi iz mode. Čak i ako na neko vrijeme ustupi mjesto novim trendovima, uvijek će se vratiti kako bi impresionirala. Uostalom, elegancija se ne odnosi samo na suvremenu modu, već i na određene univerzalne vrijednosti. Zahvaljujući tome, određeni outfiti, ali i stilovi ne odlaze u zastaru.

Ostali članci